Resepi Kuih Badak Berendam
Bahan untuk inti kelapa kuih Badak Berendam:
200 gm kelapa parut (buang kulit arinya)
1 sudu makan tepung jagung
120 ml air
100 gm gula melaka
30 gm gula pasir
¼ sudu teh garam atau secukup
rasa
1 helai daun pandan
Cara membuat inti kelapa:
1.Masak gula melaka & gula pasir
bersama air hingga gula larut.
2.Kemudian tapis. Gaulkan campuran air gula ini bersama kelapa parut, garam dan daun pandan lalu dimasak atas api.
3.Akhir sekali, masukkan tepung
jagung dan digaul rata hingga inti
pekat.
4.Ketepikan dan biarkan sehingga sejuk sebelum dibulat-bulatkan sebesar guli sehingga habis.
Bahan untuk kuah Kuih Badak Berendam
600 ml santan pekat
2 helai daun pandan
1 sudu makan tepung jagung atau
tepung beras
½ sudu teh garam atau secukup
rasa
Cara membuat kuah:
Satukan semua bahan lalu dikacau
sehingga pekat.
Bahan untuk kulit Kuih Badak Berendam:
300 gm tepung pulut
180 gm kentang (direbus, kupas kulit dan lecek halus)
1 sudu teh pes pandan
230 ml air
½ sudu teh garam
½ sudu teh gula
½ sudu teh warna kuning
(Satukan semua bahan ini)
Cara membuat kulitnya:
1. Uli tepung pulut, kentang lecek dan semua bahan lain.
2. Ambil sedikit adunan; leperkan dan diisi dgn inti kelapa lalu ditutup menjadi sebiji bebola. Buat begini sehingga selesai semua bahan tadi. 3. Sementara itu, didihkan air dalam periuk, masukkan sedikit garam dan daun pandan.
4. Kemudian rebuslah bebola-bebola tadi di dalam air yg sedang
mendidih itu.
5. Apabila sudah masak, bebola-bebola tadi akan timbul ke atas. Angkat dan terus bubuh ke dalam kuah yg telah siap.
6. Siramkan kuah hingga menutupi semua bebola-bebola tadi.
Hot Minggu Ini
Wednesday, August 8, 2012
Resepi : Kuih Badak Berendam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment